Opleiding & Veiligheid
Opleiding
Een volledig opleidingsprogramma omvat :
1. theoretische lessen : aanleren van de theoretische basiskennis, nodig om later veilig te kunnen duiken in 'open' water. Deze lessen omvatten o.a. duikgeneeskunde, C.P.R. en redding, gebruik van duikmateriaal,...
2. wekelijkse zwembadopleiding : aanleren van de basistechnieken en gebruik van het materiaal zoals duikflessen, ademautomaat, e.d. evenals het opbouwen en onderhouden van de lichamelijke conditie.
3. duiken in ' open ' water : het uiteindelijke doel van elke duiker! Na het volgen van de theorielessen, het afleggen van enkele proeven in het zwembad en 5 openwaterduiken met een instructeur ontvangt de kandidaat duiker het CMAS 1 * brevet. Hij/zij kan nu duiken in open water onder leiding van een ervaren AI duiker of een instructeur.
Nadien kan men zich verder specialiseren tot 2 * duiker, 3 * duiker, AI duiker en instructeur.
Alle opleidingen bij Calypso-Team worden gegeven door een team van ervaren instructeurs.
Veiligheid
Duiken doe je altijd met het 12 punten plan in het achterhoofd :
- 1) Tijdstip te water : Het tijdstip dat je van plan bent te water te gaan.
- 2) Orientatie/af te leggen parcours : Schets van de duik, wat je kan tegen komen onder water, en hoe je de duik van plan bent te doen.
- 3) Daalsnelheid : Hoe snel zoek je af te dalen ? Meestal zo snel mogelijk, afhankelijk van het klaren van de oren etc en het profiel van de bodem : in steengroeves is het stijl, in de Oosterschelde meestal veel geleidelijker.
- 4) Maximum diepte : De maximum diepte die je plant tijdens je duik. Hou je ook aan deze afspraak, en ga niet dieper dan afgesproken, het is niet nodig je buddy nodeloos ongerust te maken.
- 5) Duiktijd/bodemtijd : Hoe lang zoeken jij en je buddy te duiken ? Probeer deze tijd ook niet te overschrijden ! Als er kantveiligheid is, worden deze ongerust als je niet na de afgesproken duiktijd boven bent.
- 6) Stijgsnelheid : De snelheid die je aanhoudt om naar de oppervlakte te gaan : steeds 10 meter/minuut !
- 7) Deepstops : Spreek af of je deepstops doet of niet.
- 8) 12 meter stop en decompressie : Op 12 meter controleer je je eigen duikcomputer en die van je buddy : zijn er trappen ja/nee ? Indien trappen, hoe gaan jullie deze afwerken ?
- 9) Maximum duikduur : De tijd dat jullie zeker terug zijn en de duik beeindigd is. Na dit tijdstip zal de kantveiligheid de nooddiensten bellen !
- 10) Nodige hoeveelheid lucht : Hoeveel lucht heb je nodig om je geplande duik uit te voeren, inclusief de veiligheidsmarge.
- 11) Back-up : Wat heb je als backup decompressiehulpmiddel ? Als je duikcomputer zou uitvallen is het goed om weten als je nog trappen moet doen of niet.
- 12) Einde duik afspraken : Afspraken na de duik of als de duik wordt afgebroken : Verliesprocedure, wie gaat er eerst/laatst uit het water als je met een groep bent etc.
En niet te vergeten : Plan your dive, dive your plan !